Svært aktive trimmere

Postet av Fredrikstad IF den 15. Des 2022

FiF-trimmerne har vært svært aktive i året som er gått med alt fra gåturer i marka til en rekke løp i inn- og utland.

Et knippe fornøyde FIF-trimmere på Fjellmaraton på Beitostølen i juni.

Enten du går eller jakter nye rekorder, i FiF-trimmen er det plass til alle. Glade trimmere trår til tre dager i uka, året rundt, uansett vær.

Av Rino Rådahl

Rundt 140 ivrige mosjonister fra tidlig i 20-årene til opp i 80-årene bidrar til at FIFs trimgruppe er en høyst levende del av foreningen. Årets sesong har igjen vært begivenhetsrik for de dedikerte trimmerne.  De markerer seg godt, både på turer i marka og i løp i inn- og utland. Det er aldri for sent å begynne. Det er vår 78 år gamle Henrik Lund Raagaard et levende bevis på. Han begynte som 70-åring, og i år topper han alle veterantabellene i Kondis, fra 5 km på 21.29 til maratonen han avsluttet sesongen med på Jessheim på 3.57.

Da vi for en stund siden spurte den spretne gårdbrukeren fra Rolvsøy om hvorfor han så sent i livet fant ut at løping var tingen, var svaret: 

- Jeg så jo de løp oppe i skogen min (Borredalsløpet), jeg syntes det så morsomt og ville prøve. Jeg ble sist, og da måtte jeg jo begynne å trene.

Henrik Lund Raagaard i fint driv på sin raskeste 10 km i år, 21.29 i Drammen i september.

Men du må slett ikke ha Henriks motor for å være med i FIF-trimmen. Her har vi fem grupper, fordelt på forskjellige nivåer. Vi hadde en sjette også, men den har i løpet av året fusjonert med «Femmer’n».

Gruppe 1 treffes som alle de andre ved FIF-huset mandager, onsdager og fredager. Mandager og onsdager starter man kl. 18, fredager kl 17. I denne gruppa fokuseres det på gåturer. Gruppens leder legger opp varierende løyper som går på stier og veier på kryss i Fredrikstadmarka.  Trimturen går i rask gange og varer i ca. 1 time.  Vinterstid, når forholdene krever det, blir trimløypen lagt til belyste gangveier i området.

- På mandager etter trimmen er det sosialt samvær i klubbhuset hvor man kan få kjøpt en kopp kaffe og slå av en sosial småprat med trimvenner, forteller May Lisbeth Jacobsen i gågruppa.

 

Gruppe 2 passer best for dem som ikke fokuserer på tider i løp rundt om. Det kan være et godt alternativ for nybegynnere, for de som ønsker bare å trimme eller dem som ønsker å trene seg opp etter skader eller andre lengre opphold.

- Treningsprogrammet inneholder en blanding av rask gange og løping, med størst vekt på løping. Vi varierer i terrenget med både flatt, nedover- og oppoverbakker. Stort sett legger vi opp turer med innlagte intervaller, korte eller noe lengre. Langturer med konstant løping har vi ikke, men onsdager kan løpestrekkene bli noe lenger. Onsdager er normalt sett dagen for langturer på FIF, men vi kjører lengre intervaller i stedet. Et viktig poeng for gruppa er det sosiale. Vi legger vekt på å holde en fin og god tone på våre turer i marka. Gruppa skal være samlet på turen. Vi løper ut sammen og kommer inn sammen, forteller gruppeleder Trond Johnsen.

Gruppe 3 passer veldig bra for folk som har en kilometertid på 6-8 minutter, litt konkurranseinstinkt og en porsjon godt humør. Det er mange i gruppa som kan se tilbake på veldig gode prestasjoner, og det er veldig inspirerende å se hvor god form folk med mye løping i bena fortsatt er i - også etter at de har passert både 70 og 80 år. De yngste i gruppen er i 30-40-årene, men det er ikke alltid de som løper raskest!

Folk i «3-ern» sier at de er med for å holde seg i form og få mer energi til jobben og i hverdagen ellers. De sier også at det sosiale samværet betyr mye. Ja, er kanskje i det sosiale som «3-ern» perser mest! De har det gøy på (og av og til utenfor) trening og får løpt masse - det er en super kombinasjon!

 - Flere av oss deltar også i løp som Fjellmaraton på Beitostølen, Fredrikstadmarka rundt og Glommaløpet. Vi kan dra sammen på løp i inn- og utland. Vi arrangerte tur til Fjellmaraton på Beitostølen i juni, og vi hadde felles opplegg under Oslo Maraton.  Treningsprogrammet i gruppe 3 gir godt grunnlag for både 10 kilometers løp og halvmaraton. Vi vinner kanskje ikke, men er heller ikke i bunnen av resultatlistene. Treningen i «3-ern» foregår slik: Mandag og fredag er det intervalltrening (flatmark eller bakke, eller begge deler) og onsdag er det rolig tur på grus/terreng på 11-12 km. Øktene varer 60-100 minutter, forteller gruppas Anne Lene Frølandshagen

 

Gruppe 3 knipset en senhøstes før hodelyktløping i marka.

Gruppe 4 er en gjeng som setter pris på kombinasjonen med å komme seg ut i frisk luft, ha det sosialt på trening og bruke løping som treningsform. Enkelte av oss deltar på løp, som Glommaløpet, Marka rundt og andre løp, men fokuset er å ha det trivelig på trening – og yte litt mer enn vi gjør ved å trene alene. Vi har også noen sosiale treff utenom trening. 

- Vi har et treningsopplegg der programmet er fastsatt for hver treningsdag hele året. Kjernen i opplegget er intervalltrening mandager og fredager med rolig langtur på onsdagen (6.30 min/km). Det vil si at vi løper 10 km på ca. 1 time og 5 minutter.  I juni legger vi ofte langturene til Søndre Kråkerøy, Hvaler eller Østsiden. Langturene er på ca. 14 til 16 kilometer, forteller joggeleder Per Harald Nilsen.

Gruppe 4 legger gjerne langturene i juni til Kråkerøy eller Hvaler.

-Gruppe 5 har også et fast treningsprogram hvor mandager og fredager har forskjellige intervaller på programmet, mens onsdagen er en 16 eller 18 km langtur på ca. 6 min/km (10 km/t). I denne gruppen er det mange ivrige løpere som gjerne deltar på en god del løp i inn- og utland gjennom sesongen og fortsatt jager rekorder. Høydepunktet for en liten gjeng denne sesongen var København maraton i mai, og de samme folkene, pluss noen til, skal løpe halv- og helmaraton i Wien i april. Her er det plass til flere, forteller joggeleder Hege Gathen.

Mange FIF-trimmere har gjennom året foruten våre egne fire løp også gjort godt fra seg i løp som Gøteborgsvarvet, Drammen halvmaraton, Jessheim Vintermaraton, Fjellmaraton på Beitostølen, Oslo Maraton, Sentrumsløpet, Strømstadmilen, Hvalermila, 3-toppsløpet, Kystleden halvmaraton og en rekke andre løp, helt ned til 3 og 5 km distanse.

Et knippe «Femmere» før starten i København Maraton i mai.

Sjur Tømte har vært med i FIF siden 2003. Han fullførte sitt 53. maraton på Jessheim i november, bare tre uker etter at han løp Fredrikstad Maraton. Han har løpt 22 maraton i Fredrikstad og 25 ganger Marka Rundt, sammenhengende!  Når vi spør ham om høydepunktet for sesongen, kommer svaret kontant: «Å møte løpevenner til en ny økt».

Nevnes må også Fairuz Ahmad. Hun har den siste tiden hatt en fantastisk utvikling. For tiden holder hun på med en 40 dagers «runstrike», altså man løper hver dag i 40 dager. Det skal kulminere med 100 runder på Lisleby Stadion dagen hun fyller 40. I år har hun igjen forbedret sin maratonpers med flere minutter, og hun ble også fjerde beste kvinne totalt i et 30 km langt løp i Malaysia under krevende forhold. 30 varmegrader, høy luftfuktighet og 1500 høydemeter.

Fairuz Ahmad ble fjerde beste kvinne totalt i et krevende 30 km langt løp i Malaysia i sommer. Hun blir bedre og bedre dag for dag.

Fairuz brenner for løping og også for at kvinner skal løpe. Da hun ble intervjuet i Kondis for en tid tilbake, sa hun følgende:

– Jeg har et stort ønske om å få flere kvinner, og gjerne personer med flerkulturell bakgrunn, til å bli med på trening.  Jeg tror dessverre mange av dem har en utfordring knyttet til at trening ligger langt ned på prioriteringslisten. Jobb, studier, barn og hjem tar opp mye tid. Jeg hadde samme erfaring, og jeg kom meg ikke inn i arbeidslivet før jeg var godt voksen, 34 år gammel. Hvis jeg gjennom dette intervjuet kan bidra til at flere prøver seg på løping, blir jeg veldig glad. 

Og kanskje er det dette vi ser et resultat av det siste året. Trimmen har fått flere nye medlemmer, og mange av disse er i alderen 20-40 år.

Vi er helt enig med Fairuz, gåing, jogging og løping er sunt og morsomt. Og du treffer mange hyggelige folk som blir dine gode venner og treningspartnere. Kan det bli bedre? Følg oss gjerne på facebook-gruppen Folk i FIF.Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.